Cat valorezi in ochii celorlalti:Cum influenteaza Capitalul Social raporturile interpersonale

capital social

Intr-o prima faza as vrea sa aduc in vedere cateva argumente in favoarea studierii dinamicii sociale, dar si pentru a sublinia importanta ei majora in viata cotidiana a oricarui individ:

1. Omul este o fiinta sociala. El nu traieste izolat, ci are nevoie de a lua contact cu cei din jur.
2. Studiile din psihologie ajung la concluzia ca dezvoltarea psihica sanatoasa a oricarui individ nu se poate realiza fara a lua contact cu mediul in care traieste (implicit cu oamenii cu care se inconjoara)
3. In vremurile contemporane, ca si in orice alta epoca istorica, cea mai importanta resursa in acumulare de teritoriu in expansiune, bogatie, creatie, renume etc…au fost, sunt si vor fi OAMENII. Pentru vremurile prezente, este binecunoscut faptul ca 80% din succesul tau, indiferent de domeniul ales, este dat RELATIILE STABILITE CU OAMENII DIN DOMENIUL RESPECTIV.
4. Dat fiind faptul ca viata este o calatorie de continua crestere, evolutie si dezvoltare, putem afirma ca este, de fapt, un PROCES DE INVATARE prin care acumulam diferite cunostinte si asimilam diferite experiente prin contactul cu…OAMENII.
5. Continuitatea speciei umane, atat aspectele negative cat si cele pozitive, de la perioadele de razboi pana la perioadele cele mai infloritoare pe care le-a cunoscut omenirea au fost cauzate de… OAMENI.

Din toate acestea, reiese ca esti o fiinta sociala, iar constiinta ta asupra mediului in care traiesti e un indicator extrem de important pentru a-ti asigura rezultatele in domeniile in care activezi. Oricum ai lua-o, cat de izolt ti-ai dori sa fi, e imposibil. Fara sa vrei te asociezi cu ceilalti si esti dependent de acestia, intr-o oarecare masura.

Pentru ca am stabilit ca nu te poti lipsi de realtiile cu cei din jur, hai sa vedem cum ne putem folosi de ele pentru a ajunge mai eficient la obiectivele tale.

Pentru a putea manipula legile sociale intr-un mod armonios e nevoie sa intelegem de unde pleaca acestea. In opinia mea, ele au la baza un punct comun pe care l-as numi PRINCIPIUL VALORILOR SOCIALE.

Analizand dinamica sociala observ ca in orice cadru exista acest punct comun care se resimte in absolut orice moment si in orice situatie cu care te confrunti, indiferent de context de tara, de gen, de numarul de oameni din grupul respectiv ori alte aspecte. El consta in faptul ca, in orice interactiune sociala, o persoana reactioneaza mai mult fata de cealalta. Persoana care provoaca mai multe emotii, aduce mai multe informatii valoroase, furnizeaza pe diferite cai noi modalitati de a imbunati viata celeilalte persoane, putem spune ca ARE VALOARE SOCIALA. In linii mari, intr-o interactiune, tot ceea ce provine de la un om prin actul comunicarii, si are importanta pentru celalalt/ceilalti, va face ca acest lucru sa ii confere valoare sociala.

E foarte simplu: cu cat devi mai mult genul de persoana care ofera in mod neconditionat diferite mijloace de a imbunati viata celor din jurul sau, cu atat iti creste valoarea sociala pe care o vei folosi, ulterior, pentru a primi aceeasi cantitate de valoarea, sub diferite forme (bani, servicii, oportunitati, parteneriat etc.)

Iar acum, vreau sa iti ofer 3 modalitati prin care poti aplica principiul valorii sociale in interactiunile pe care le ai in rutina zilnica.

1. Exprimarea valorii la momentul prezent

Acest principiu functioneaza atat in interactiunile 1 la 1, cat si in interactiunile de grup. Cu cat sunt mai multe persoane implicate, cu atat e mai puternic resimtit.

In mod concret: daca noi doi am fi fata in fata acum, iar eu ti-as spune prin viu grai aceste informatii, tu ai fi persoana reactiva, iar eu cea activa, pentru ca eu ti le furnizez, ele fiind valoroase pentru tine. E vorba ca eu am cuvantul, iar tui acorzi atentie.

Daca am fi la un seminar live cu 300 de persoane in acea camera si un speaker in fata care aduce informatii pe placul si interesul oamenilor, din toate cele 301 persoane, speakerul ar avea cel mai mare capital social. Oamenii ii recunosc statutul, valoarea ce o are de oferit, acet lucru e intarit de faptul ca, pe langa tine, alte 299 de persoane sunt atente si-l asculta. 

Probabil observi diferenta de valoare sociala in primul si al doilea exemplu. Cu cat sunt mai multe persoane implicate in interactiune, cu atat valoarea sociala capata si mai mult contur pentru o anumita persoana deoarece tot ce are acesta de oferit e recunoscut in mod public.

Desigur, acest principiu se resimte si in altfel de interactiuni. Spre exmeplu, intr-o relatie de cuplu, intr-o situatie de conflict, persoana care nu reactioneaza la insultele celuilalt, reusind sa ramana calma, are mai multa valoare sociala si reuseste sa pastreze echilibrul relatiei, in cele din urma, partenerul recunoscand acest lucru…

Exemplele pot continua, dar sper ca ai inteles ideea.

2. Exprimarea valorii prin trasaturile de personalitate

Acest principiu isi are fundamentul in subcomunicarea trasaturilor de personalitate, fie intr-o maniera ce denota valoare ridicata, fie intr-o maniera ce denota valoare scazuta.

In mare parte, oamenii nu au nevoie de cuvinte rationale din partea nimanui. De fapt, in comunicarea verbala, prin cuvintele pe care le pronuntam, nu facem altceva decat sa oferim un invelis adevaratei arte de a comunica, si anume subcomunicarea. Creierul nostru are capacitatea de a inregistra 93% din subcomunicare si doar 7% din cuvintele pe care le pronuntam. Totusi, cuvintele seteaza intr-o oarecare masura subcomunicarea, intre cele doua ai nevoie de o armonie cat se poate de apropiata pentru a avea un limbaj complet.

Totodata, oamenii nu fac decat sa subcomunice trasaturi de personalitate, trasaturi ce se regasesc in personalitatea lor. Acestia au capacitatea de a le categoriza in 2 mari categorii: valoroase (valoare ridicata) si nevaloroase (valoare scazuta). Comportamentul si reactiile lor vor fi diferite in ambele cazuri: ei se simt atrasi de comportamente valoroase, si iritati de comportamente cu valoare scazuta.

Poti exprima extrem de multe lucruri valoroase la momentul oportun doar prin simpla ta prezenta, ceea ce esti tu ca persoana. Oamenii au tendinta naturala de a se simti inspirati de alti oameni, de energia ce acestia o emana, de experientele lor si, in general, de unicitatea ce o au, modul lor de a fi.

Iti voi insira cateva caracteristici de personalitate care subcomunica lucruri valoroase celor cu care tu te inconjori.

-a fi lider decat follower e unul din cei mai puternici indicatori sociali ale unei persoane faine. Practic, liderii sunt oamenii care stau la carma directiei interactiunilor sociale de orice natura. Ei au cele mai grele sarcini si cele mai mari responsabilitati cand vine vorba de binele comun al grupului de care au grija. Probabil stii zicala “puterea unui om este data de capacitatea sa de a face lucruri pe care alti oameni nu pot sa le faca…” Asadar, oamenii au respect fata de aceste persoane prin abilitatile lor de leadership puse in folosul acestora.

-A fi o cauza si nu un efect (principiul cauza efect): intr-o interactiune sociala, o persoana va fi mai reactiva decat cealalta in raporturile ce acestia le au. Un exmeplu de comportament cu valoare ridicata este a nu te lasa influentat de parerile celorlalti in nicio masura cand iti croiesti drumul in viata! Asta denota despre tine ca esti stapanul proiei tale existente si ca ai un frame extrem de puternic!

-Congruenta se rezuma la alinierea perfecta dintre ganduri, cuvinte si fapte. Prin ea tu exprimi in acelasi timp atat vulnerabilitate, cat si valoare datorita autenticitatii tale. Probabil stii ca nu tolereaza nimeni sintagma “oameni falsi”, iar congruenta garanteaza expunerea ta aproape oriunde, numai in aceasta categorie nu. Eviti sa incerci sa impresionezi pe cineva, sa fii alta personalitate, ceea ce esti tu este suficient.

-Asumarea 100% a unui raspuns positiv, asumarea faptului ca esti o persoana valoroasa. Acest lucru subcomunica despre tine ca ai mai fost pus in situatii sociale similare pe care le-ai trait cu succes. Pur si simplu stii ca atunci cand privirele sunt asupra ta, oamenii vor fi multumiti de ceea ce ai tu de spus, pentru ca ai mai fost pus in situatii asemanatoare finalizate cu succes. Denota ca ai experienta in relationarea cu oamenii, iar ei iti ofera de fiecare data un feedback pozitiv; de aici si expectanta ta la raspunsul pozitiv al altora. Ei nu judeca acest lucru in mod constient, ci mai mult inconstient deoarece fac imediat asocieri intre clipa prezenta si probabila ta experienta sociala, care pare a fi pozitiva.

3. Capitalul social construit

Reprezinta insumarea primelor 2 subpuncte detaliate anterior aplicate continuu, pe termen lung.

Capitalul social construit reprezinta totalitatea experientelor emotionale pe care o persoana le-a trait in prezenta ta, fie datorita tie (preferabil), fie datorita circumstantelor externe. Totodata, ea poate consta in orice forma de ajutor sau valoare pe care o primeste persoana in cauza de la tine.

Vreau sa iti imaginezi acest capital social ca fiind o constructie ce necesita cat mai multe caramizi asezate una peste alta pentru a pune bazele unei cladiri trainice, apoi inaltate tot mai sus. Fiecare bucata de caramida conteaza, dar nu le poti pune pe toate odata. Ai nevoie de timp si munca eficienta pentru ca aceasta cladire sa capete forma riguroasa.

Personal, am identificat metode trei metode de a construi acest capital social:

a) Experiente emotioanale traite impreuna

E reprezentata de totalitatea trairilor afective pe care le-a avut o persoana in prezenta ta. Calitatea experientei emotionale este data de diversitatea paletei emotionale ce o oferi (cat mai multe emotii si cat mai variate, de la negative la pozitive) si de intensitatea acestora, pentru ca impactul ce-l au asupra acestuia sa fie cat mai puternic astfel incat experienta in cauza sa fie de neuitat. (Spre exemplu, o calatorie in Paris unde vizitati turnul Eiffel, va avea un impact mult mai mare decat o simpla plimbare in parc, iar capitalul social va fi mult mai rapid si bine construit).

b) Ajutorul oferit in momentele de vulnerabilitate

Vreau sa cred ca oamenii sunt mult mai recunoscatori decat par, chiar daca nu au ocazia sa arate acest lucru pe moment. Oricine are sentimentul de recunostinta cand i se face un bine la un moment dat si simte nevoia de a intoarce cumva favoarea persoanei respective. Asadar, orice sentiment de “datorie” va fi contorizat in capitalul tau social, construit prin actiunea caritativa respectiva.

In definirea capitalului social am mentional deja o particularitate ce o are: folosirea lui spre a primi, sub alta forma, valoarea oferita. Ajutorul oferit in momentele de vulnerabilitate unei persoane ce are nevoie confera capitalului social acest caracter rambursibil. Totusi, as vrea ca fiecare sa ajute o persoana ce are mai mare nevoie in mod dezinteresat, nevoia de a primi ajutor candva inapoi fiind doar o consecinta naturala a actului tau caritabil.

c) Oferirea in mod gratuit a valorii ce o ai

Valoarea poate lua diverse forme: de la servicii aduse in folosul altora pana la bunuri fizice ce au atributii necesare pentru individul ce le cumpara. Orice forma ar lua valoarea, esential este sa isi indeplineasca functia sa principala: de a-si aduce utilitatea intr-o societate, in sens general, sau a indeplini nevoia respectivului individ la momentul respectiv, in sens specific.

In alta ordine de idei, natura umana s-a obisnuit de-a lungul timpului sa ofere inapoi o alta forma de valoarea in schimb, pentru ceea ce primea. Spre exemplu, inca din cele mai vechi timpuri, oamenii practicau schimbul de marfuri in care erau nevoiti sa ofere un alt lucru, in egala valoare, produsului respectiv (troc). Cu timpul, aceasta forma de comert a avansat pana in punctul in care s-a inventat un obiect care sa converteasca valoarea respectiva in mod universal: banul. La fel cum banii sunt recunoscuti universal pentru valoarea ce o pot converti, la fel e si cu capitalul social. De fiecare data cand cineva iti ofera orice forma de valoare in mod gratuit, inconstient vei simti nevoia sa oferi cel putin atat de mult cat ai primit. Aceasta nevoie face parte din capitalul social de care tot vorbim.

Mai exact, cand construiesti capital social tu ajungi sa “cresti in ochii persoanei cu care relationezi”. Cu cat ai mai multe lucruri impartasite si oferite unei persoane, cu atat mai mult ai sansa ca el sa iti intoarca favorul intr-o zi. Gandeste-te ca cel mai bun prieten al tau din copielarie si un necunoscut iti cer amandoi 100 de lei. Care ar fi probabilitatea de a accepta fiecaruia oferta? In mod clar, prietenul tau poate avea sanse maxim, si voluntar te oferi sa ii oferi si mai mult daca are nevoie, iar pe necunoscut foarte putin probabil sa-i indeplinesti cerinta. Care e diferenta? Tu su prietenul tau va stiti de ani buni, ati trecut prin rele si bune, v-ati avut unul pe altul cand a fost nevoie, aveti nenumarate experiente emotionale in trecut care v-au apropiat foarte mult… Intr-un cuvant, aveti capital social! Insa cu persoana necunoscuta, nu este nimic de care sa simti ca te leaga, prin urmare vei ramane indiferent.

In concluzie, capitalul social reprezinta totalitatea valorii sociale pe care tu o acumulezi in timp fata de o anumita persoana, in functie de nexisitati si context. Ea poate fi construita in 3 modalitati: experiente emotionale, ajutor si valoare gratuita, toate avand un punct comun: de a te aduce mai aproape de oamenii din jurul tau si de a crea relatii sociale trainice cu acestia. Cu cat aplici mai des aceste principii in relatiile cu cei din jur, acestea iti vor asigura apartenenta la grup in mod trainic, dar natural totodata, fiind implinit de iubirea cu care te inconjoara natura umana.

Lucian Pușcașu

* Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter pentru a primi saptamanal informatii prin e-mail. Totodata, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog. *

P.S. Daca ti-au placut informatiile oferite in acest articol, ai mai jos cateva link-uri catre articole asemanatoare:

1. Constiinta Sociala: Descopera Fiecare Invelis Al Interactiunilor Cu Cei Din Jur

2. Cum te-a afectat conditionarea sociala + Pasii pentru a o depasi

Aboneaza-te acum si vei primi cele mai noi articole + eBook CADOU
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Intra acum in comunitatea Dezvoltare Interioara si incepe sa lucrezi la propria personalitate!
Garantam confidentialitate si securizarea datelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *